Kannattaako työhaastattelussa olla oma itsensä?

On hetkiä, jolloin ihminen haluaa tehdä itsestään parhaan mahdollisen version. Työhaastattelu on yksi niistä. Kädet saattavat hikoilla, sanat hakea paikkaansa ja mielessä pyörii kysymys: Mitä he haluavat kuulla?

Mutta entä jos sen sijaan kysyisit itseltäsi: Mitä minä haluan kertoa?

Moni kuvittelee, että työhaastattelu on peli, jossa pitää antaa rekrytoijalle juuri oikeat vastaukset. Että jos vain osaa sanoa sen, mitä odotetaan, paikka on varma. Mutta todellisuudessa rekrytoija ei etsi täydellistä vastausta – hän etsii ihmistä.

Hyvä rekrytoija osaa lukea ihmistä pintaa syvemmältä. Hän tunnistaa, milloin hakija on aidosti motivoitunut, milloin vastaus kumpuaa oikeasta intohimosta ja milloin se on vain kauniiksi muotoiltu lause hakukirjasta. Rekrytoijalle aitous ei ole pelkkä sana – se on merkki siitä, että hakija ja työpaikka sopivat yhteen.

Kun olet oma itsesi, annat rekrytoijalle mahdollisuuden nähdä, millainen työntekijä olisit tiimissä. Millainen kollega sinusta tulisi? Miten reagoit kysymyksiin? Sytytkö tehtävänkuvauksesta? Haastattelussa ei etsitä pelkkää osaamista – siinä haetaan myös kemiaa, arvoja ja pitkän aikavälin potentiaalia.

Aitous ei tarkoita, että kaikki omat puolet pitää tuoda esiin täysin suodattamatta. Se tarkoittaa, että uskaltaa näyttää, kuka on, ja kertoa, mikä työssä oikeasti motivoi. Jos roolittaa itsensä liian kauas omasta persoonastaan, voi päätyä työpaikkaan, jossa ei viihdy. Ja hyvä rekrytoija haluaa välttää juuri tätä – sillä väärä rekrytointi ei ole kenenkään etu.

Rekrytoijan näkökulmasta paras hakija ei ole se, joka osaa antaa täydellisiä vastauksia, vaan se, jonka kanssa keskustelu tuntuu luonnolliselta. Se, jonka kanssa voisi kuvitella työskentelevänsä päivästä toiseen, lounaspöydässä ja palavereissa. Sillä lopulta kyse ei ole vain työn tekemisestä, vaan myös työyhteisöstä.

Joten kun astut sisään työhaastatteluun, muista: et ole vain ehdokas tehtävään. Olet ihminen, jolla on oma tarina, omat vahvuudet ja omat unelmat. Ja juuri se tekee sinusta kiinnostavan – myös rekrytoijan silmissä. ❤️


-Tatjana

Edellinen
Edellinen

Vinkki työnantajille: Työhyvinvointi pk-yrityksessä ilman suuria investointeja

Seuraava
Seuraava

Vierailu Brysselissä – vaikuttamista ja verkostoitumista