Rekrytoinnin top 5 virhettä

Keräsimme top 5 virhettä mihin rekrytoinnissa kompastellaan ja tarjoamme Välkky Vinkit, miten otat homman haltuun. Ovatko teidän rekrytointiprosessinne kunnossa?


Epäselvä työpaikkailmoitus

Työpaikkailmoitus, joka kuulostaa enemmän salapoliisitarinalta kuin työtehtävän kuvaukselta, jättää hakijat arvailemaan, mitä heiltä oikeasti odotetaan. Jos ilmoitus on täynnä jargonilla höystettyjä sanoja ja mitäänsanomattomia fraaseja kuten "monipuolisia tehtäviä dynaamisessa ympäristössä", saatat karkottaa juuri ne osaajat, joita kaipaat.

Välkky Vinkki: Tee ilmoituksesta selkeä, kutsuva ja kerro, mitä työ todella pitää sisällään. Kukaan ei halua yllättyä myöhemmin, että "joustava työaika" tarkoitti 24/7-päivystystä. Ilmoituksesta on hyvä löytyä ainakin tehtävänkuva, työajat, koulutus-/osaamisvaatimukset, minkälaista persoona haetaan sekä palkkahaarukka tai tarkka palkkatieto.

Liian pitkä rekrytointiprosessi

Kun rekrytointiprosessi venyy pidemmäksi kuin hyvä TV sarja, ehdokkaiden kiinnostus ehtii laimentua. Parhaat kandidaatit eivät odottele loputtomiin, kun muut tarjoavat sujuvaa ja ripeää käsittelyä. Täydellisen kandidaatin metsästys voi johtaa siihen, ettei ketään palkata. Rekrytoinnissa täydellisyyden tavoittelu on kuin yrittäisi tilata ravintolassa annoksen, joka täyttää kaikki mahdolliset ruokavaliovaatimukset ilman kompromisseja – lopputuloksena jäädään nälkäiseksi.

Välkky Vinkki: Älä hukkaa hyvää kandidaattia viilaamalla yksityiskohtia loputtomiin tai vetkuttelemalla päätöstä. Kun tarve tekijälle on aito, niin päätösten on synnyttävä kohtuullisessa ajassa. Rekrytointi on enemmän potentiaalin kuin CV:n täydellisyyden arvioimista. Etsi oikeaa asennetta, motivaatiota ja oppimiskykyä.

Kommunikointikato

Ei ole mitään turhauttavampaa kuin se, ettei kuule mitään hakemuksen jättämisen jälkeen. Pahimmillaan hakija saa vastauksen kuukausien päästä – jos silloinkaan – ja hänen luottamuksensa yritykseen on jo tiessään.

Välkky Vinkki: Kerro hakijoille, missä vaiheessa prosessi on, vaikka se olisi vain lyhyt "emme ole unohtaneet sinua" -viesti. Yhteydenpito osoittaa, että arvostat heidän aikaansa.


Palkkatoiveista vaikeneminen

Kun palkasta vaietaan työpaikkailmoituksessa tai haastattelussa, hakijat saattavat tuntea olevansa arvailupelin keskellä. "Laita nyt joku luku – me kyllä arvostamme sinua... jos se on sopivan pieni." Tämä lähestymistapa voi karkottaa hakijan.

Välkky Vinkki: Ole avoin palkkatasosta. Hyvä lähtökohta on, että palkkakeskustelu ei tunnu pokeripeliltä vaan reilulta neuvottelulta. Palkka voi olla myös erilainen eri tekijöillä koulutustaustasta, kokemuksesta tai erikoisosaamis taidoista johtuen.

Yrityskulttuurin romantisointi

"Meillä ollaan kuin perhe!" voi kuulostaa kivalta, mutta liian ruusuiset kuvaukset yrityksen ilmapiiristä saavat hakijat epäilemään, mitä oikeasti on odotettavissa. Entä jos perhe tarkoittaa sitä, ettei kukaan ikinä lähde kotiin ajoissa? Tai sitten karu realiteetti luvatusta kulttuurista paljastuukin työnteon alkaessa aivan päinvastaiseksi ja pettymyksen tunne voi olla suuri ja syntyy epäluottamus työnantajaa kohtaan.

Välkky Vinkki: Ole rehellinen ja realistinen yrityksesi kulttuurista – hyviä hakijoita ei tarvitse houkutella tyhjin lupauksin.

Pääsettekö näillä vinkeillä eteenpäin rekrytointiprosessinne edistämisessä? Jos vielä kaipaatte vinkkejä, niin meihin Välkkysiin saa olla yhteydessä! 

-Tatjana

Edellinen
Edellinen

Ajatuksia tulevaisuuden henkilöstövuokrauksesta

Seuraava
Seuraava

Miten piristää pimeän keskellä itseä ja muita?